marți, 25 ianuarie 2011

2012, Stiinta sau Superstitie

Pentru cei ce nu foarte familiarizati cu fenomenul 2012, ce inca nu au vazut acest film, destul de mediatizat pana in prezent, este bine sa o faca, dintr-un singur singur motiv: ideile expuse de diversii cercetatori, scriitori si oameni de stiinta ce au abordat aceasta tema in film, creeaza o baza de pornire pentru acumularea ulterioara de informatii in aceasta directie.

Subiect deosebit de mediatizat, face necesara o cercetare mult mai amanuntita decat conceptele punctate in film, bineinteles recomandandu-se fiecare sa treaca prin propriul filtru si sa analizeze cu atentie multitudinea de informatiile disponibile pe toate canalele de comunicare, in aceasta zona.

De multe ori abordata superficial, aceasta tema predispune la o studiere mult in profunzime a fenomenului, pentru care in film sunt abia trasate cateva repere de baza.

Am detaliat mai jos, cele mai importante idei ale filmului.


Noi percepem timpul in mod liniar, cu un trecut, prezent si viitor fixe. Mayasii insa vedeau timpul ca pe un fenomen ciclic, considerand ca anumite perioade de timp se repeta la anumite intervale, in anumite ere, cu aceleasi urcari si coborari, inceputuri si sfarsituri. La fel si alte culturi stravechi ale lumii.

Multe mitologii stravechi prevad ca civilizatia noastra, asa cum o stim noi astazi, se va schimba radical. Inaintasii nostri ne-au transmis un mesaj, pe care l-au inscris si incifrat in astre, ei stiind ca acestea intotdeauna vor fi deasupra noastra, permitandu-ne intelegerea sa.

Momentul de referinta este cladit in jurul pozitiei Soarelui fata de restul Universului, pe data solstitiului de iarana 2012. In acea dimineata, Soarele rasare avand "in spate" centrul galaxiei noastre, adica alinierea galactica, pe o singura axa: CENTRUL GALAXIEI -----SOARE-----TERRA.
Soarele va eclipsa practic centrul galaxiei, situandu-se intre acesta si Terra, ceea ce va insemna ca nu vom mai avea acea conexiune directa cu centrul galaxiei (asa cum, la o eclipsa de soare, pentru cateva clipe, un alt corp ceresc impiedica lumina soarelui sa ajunga la noi), vom fi privati de acele "energii de sustinere" care vin catre noi permanent de acolo. Un exemplu simplist ar fi intreruperea pentru o clipa a curentului electric, ce perturba functionarea normala a anumitor aparate electrocasnice, fara a reveni la normal chiar si dupa ce acesta revine. In cazul de fata insa, nu stim ce implicatii va avea acest fenomen.

Mayasii stiau ca noi, in aceste timpuri, vom putea observa acest lucru si vom putea intelege mesajul lor. De aceea ne spun sa avem grija, deoarece este un moment deosebit de important in existenta noastra, sa constientizam faptul ca traim intr-un timp al schimbarilor.
Aceleasi idei sunt imparatasite si de alte civilizatii antice, cum ar fi indienii Hopi si incasii. Ei prevad o perioada de schimbari puternice, insa si posibilitatea trecerii catre o noua "era de aur" in istoria omenirii. Omenirea a ajuns, la gradul de "dezvoltare" al civilizatiei actuale, un parazit al propriei planete, care ii intretine viata, distrugand cu buna stiinta tot ce ii sta in cale, de aceea este necesar sa traversam o perioada critica, ce va contine insa in ea si posibilitatea unor oportunitati incredibile, ce vor deschide un nou drum al omenirii, de data asta intr-o epoca a luminii. Aceste profetii sunt foarte optimiste pentru Planeta, insa nu la fel de optimiste si pentru oamenii sai, daca aceasta continua acelasi drum ca pana acum. Ei vorbesc despre o corectare a balantei inclinate negativ in acest moment, in defavoarea planetei, ce va readuce echilibrul, asa cum el trebuie sa fie. Ghetarii se vor topi, schimbari climatice de proportii vor aparea, anumite parti ale planetei vor deveni nelocuibile, lumea se va schimba, apoi insa va renaste din nou.

Mayasii erau cunoscatori avansati ai astronomiei. Sa nu uitam ca in orasele lor s-au gasit harti ale cerurilor, cum ar fi ilustrarea perfecta a orbitelor tuturor planetelor sistemului nostru solar (dintre care ultima, Pluto, noi abia am descoperit-o secolul trecut). Calendarul lor, extrem de complex si precis, ce cuprinde observatii astronomice facute cu mult inaintea noastra, se bazeaza pe cicluri de 5125 de ani, ultimul dintre acestea sfarsindu-se pe 21 decembrie 2012. Destul de interesant, aceasta coincide si cu data solstitiului de iarna.
De aceea, in momentul in care acesti oameni, care aveau, in urma cu mii de ani, cunostinte pe care noi abia in ultimele decenii le-am putut egala, ne spun ca acest moment marcheaza o schimbare majora a umanitatii, nu ar trebui sa trecem cu vederea, cu totii stiind ca tendinta fireasca a societatii noastre este de a cataloga toate celelalte civilizatii, in afara de a noastra, ca fiind "primitive".

In anul 2012 vom asista insa si la o schimbare majora de paradigma, a omenirii, din ce in ce mai multi dintre noi incepand sa devina constienti si sa inteleaga ceea cine suntem, de unde venim si care este locul nostru in Univers. Schimbarea, asa cum o prezic mayasii, implica mai ales aceasta schimbare interioara, de constiinta.
Adevaratul mesaj al mayasilor este deci unul de speranta, o noua lume, plina de lumina, se va naste, in care nimic nu va mai fi la fel ca inainte. Iar noi avem posibilitatea de alege, prin schimbarea constiintei, sa mergem in sus, pe calea luminii, sau sa ne continuam drumul, ca si pana acum, in intuneric.

Mayasii au calculat ciclurile temporale cu o precizie incredibila, asa cum noi abia astazi o putem face, cu tehnologia moderna. Doar prin simpla observare, cu ochiul liber, a cerului, ei au putut urmari schimbarile aparute chiar pe parcursul unor perioade de mai multe vieti omenesti, trasand apoi, pe baza lor, cicluri complexe de timp. Calendarul lor, ca si al altor civilizatii antice, se bazeaza pe fenomenul de precesie a echinoctiilor.Acest fenomen are ca si efect schimbarea pozitiei astrelor pe care noi le vedem pe cer care se produce intr-un ritm deosebit de lent, de 1 grad intr-un termen de 72 ani. Ea se datoreaza unei rotatii ciclice a axului N-S al Terrei, asemenea unui titirez, care are o durata totala de 25.920 ani (anul platonician) pentru a se reintoarce in punctul initial de pe "cercul" imaginar descris. Aceasta este impartita in 12 ere, descrise de cele 12 semne zodiacale, fiecare cu durata de aproximativ 2160 ani, fiecare reprezentand constelatia in directia careia rasare Soarele in timpul sau. Acum se considera ca tocmai am intrat in era Varsatorului, ceea ce va aduce cu sine o puternica schimbare in constiinta omenirii. In mod similar, in perioada vechiului testament apar numeroase referiri la berbec, apoi, la inceputul erei crestine, acestea indica mult mai puternic catre simbolismul pestilor.

Revenind la calendarele mayase, cel mai important dintre acestea este cel de 260 zile, numit T'zolkin. Aceasta perioada corespunde perioadei de sarcina la femei, prin care fiecare dintre noi a trecut, perioadei dintre plantarea si recoltarea porumbului, avand in acelasi timp si referinte astronomice importante (sta la baza miscarii planetelor Marte, Venus si Mercur). Astfel, filosofia calendarului mayas este aceea ca timpul este ciclic, se dezvaluie treptat, la fel cum o floare infloreste, descoperind in final esenta interioara, constiinta umana. Acest numar, 260, este deci cheia diverselor dimensiuni ale experientei umane, unind ciclurile din cer cu cele de aici, de pe pamant, si cu cele ale fiintei umane ( paradigma celebra "cum e in cer, asa si pe pamant", microcosmosul reflectand macrocosmosul).

In traditiile mayase se regaseste de asemenea conceptul arborelui sacru, care are forma de cruce. Aceasta este formata din ecliptica (calea urmata de soare, luna si planete) si galaxia noastra, Calea Lactee, in 21 decembrie 2012.

Activitatea solara fara precedent din ultimele decenii, cea mai intensa de la sfarsitul ultimei ere glaciare si pana in prezent, indica un apogeu, de asemenea, in anul 2012. Furtunile solare peste o anumita limita ar putea perturba grav sistemul de sateliti (telecomunicatii, sisteme informationale, bancare etc.). Acestea emit in spatiu o cantitate enorma de radiatii, care de obicei dureaza cca 2-3 zile pentru a ajunge la suprafata Terrei. Insa, dupa cum ne arata masuratorile din ultimii ani, avem situatii in care ele ajung cu o viteza mult mai mare, doar de 30 minute. In plus, campul magnetic al Pamantului a inceput sa prezinte cateva "sparturi" in anumite zone, ceea ce ne face mult mai vulnerabili in fata exploziilor solare.

O alta teorie, bazata pe masuratorile efectuate de sateliti, ce explica intensificarea activitatii solare, este aceea ca sistemul nostru solar intra treptat intr-un nor interstelar de energie, in care va ramane cateva mii de ani de acum inainte. Acesta afecteaza atmosferele planetelor si mai alea a soarelui, cauzand frecventa si intensitatea deosebit de ridicate, ale petelor solare, din aceasta perioada.

Inversarea polilor magnetici ai Pamantului este, de asemenea, un fenomen in desfasurare in aceasta perioada, pozitia Polului Nord deplasandu-se cu cateva sute de kilometri in ultimele decenii. Nu se stiu insa efectele acestei schimbari, insa cel mai probabil vor fi majore. Nu stim nici cand va avea loc inversarea completa, insa ipotezele duc tot catre anul 2012.

Astfel, ascultand din intelepciunea vechilor civilizatii, vom avea cu siguranta multe de invatat. Toti cei ce au studiat in profunzime mitologiile antice, ne cer ca noi sa participam pentru a aduce pe Pamant o noua Era de Aur. Reconectarea la sinele nostru, la constiinta noastra, la constiinta unitara, ce este in esenta aceeasi cu a intregii omeniri, ne va ajuta sa rezolvam toate problemele prezentului in care traim. Prin renuntarea la ego-ul nostru, pasind fara teama inainte, cu incredere, vom deschide drumul schimbarilor reale a lumii noastre. Avem posibilitatea de a face o alegere, iar timpul in care traim ne ofera posibilitati infinite. Oamenii devin din ce in ce mai constienti de mistica si ezoterismul care pana acum apartineau doar Orientului, integrandu-le in phihologia occidentala, unificand astfel cele 2 directii de gandire, materialista si spirituala. Astfel, vom deschide exact drumul prezis de mayasi: sfarsitul unui ciclu al mortii, si inceputul unui nou ciclu, al renasterii si al pacii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu