joi, 20 ianuarie 2011

Prietenii adevarati


De curand am citit un articol deosebit dintr-un numar mai vechi al revistei Cosmos, care mi-a dat mult de gandit. Il reproduc mai jos, doar cu cateva mici ajustari fata de textul original.

Atunci cand ai doar prieteni, este minunat. Prietenia este o floare rara, obijuterie pe care, in zilele noastre, cu greu o mai gasesti.
De obicei insa, relatiile noastre de prietenie se bazeaza pe interese diverse, pe favoruri, pe lipsa de sinceritate, pe complimente fara o baza anume. Toate aceastea ne sunt bine cunoscute. Cine insa isi doreste o prietenie cu adevarat?! Multi dintre noi nu suntem gata sa acceptam criticile si observatiile celorlalti la adresa noastra, ne simtim chiar jugniti daca cineva indrazneste sa o faca.

Dar oare nu este util sa avem si asemenea oameni in preajma? Oare acesti asa-zisi dusmani nu ne ajuta sa progresam, sa evoluam? Progresam ca oameni ai societatii si evoluam ca si suflete venite pe acest Pamant sa invete lectia vietii.

Multi dintre noi avem mai multi dusmani decat prieteni. Ne-am intrebat vreodata de ce?! Pentru ca nu am inteles mesajul pe care acestia il poarta pentru noi, care este destinat sufletului nostru. De fapt, nici nu exista dusmani cu adevarat! Ei sunt adevaratii prieteni, pentru ca ne dau lectii care verifica maturitatea noastra ca oameni, dar si ca si suflete. Acestia nu ne scutesc de greutati, nici nu ne menajeaza, ba chiar subliniaza tot ceea ce este in neregula cu noi, in noi.

Uneori sunt chiar foarte incomozi, pentru ca poarta in ei o lentila de tip oglinda, ce amplifica toate trasaturile noastre ce nu ne fac cinste.
Ceea ce se intampla in asemenea momente ne este util, deoarece doar astfel devenim constienti de minusurile pe care le avem. Acestia sunt prietenii veritabili, purtatori ai cate unui mesaj adresat noua direct, pe care daca il intelegem, suntem cu adevarat niste intelepti.

Daca dorim cu adevarat sa progresam, sa mergem inainte, trebuie sa acceptam acest lucru, deoarece acesti "dusmani" ne sunt mai de folos decat "prietenii". Dusmanul ne obliga sa ne corijam, sa schimbam directia, daca nu suntem pe cea corecta, si sa gasim solutii reale la problemele pe care diferitele conjuncturi le creeaza. multumita lor, devenim mai receptivi, mai puternici si mai constienti. Cine nu intelege adevaratul rol pe care acestia il joaca in viata noastra, are doar de pierdut.

Atunci cand nu intelegm acest mesaj devenim agresivi, incepem sa uram, sa ii detestam si chiar sa ne razbunam pentru ceea ce ne-au facut la un moment dat. Din pacate, doar foarte putini dintre noi accepta provocarile dusmanilor. De cele mai multe ori, preferam complimentele si lustruiala din partea prietenilor, in acest mod refuzandu-ne dreptul la afirmare constienta prin prisma evolutiei umane si spirituale, oferite de momentele neplacute create de dusmani.

Acceptati-va dusmanii, detasati-va de ura si razbunare, si apreciati mesajul pe care acestia il poarta pentru voi! Ei va fac, in mod inconstient, un serviciu, pe care poate abia mai tarziu il veti intelege si aprecia.
Avand un ideal inalt in viata, insotit de dorinta de progres spiritual, vom sti sa primim cunoasterea pe care dusmanii nostri ne-o ofera cu atata generozitate. Sa speram ca va veni si ziua in care vom recunoaste cu adevarat efortul lor de a ne ajuta si le vom multumi. Frumos, nu-i asa? Mai ganditi-va!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu