luni, 9 august 2010

Kimchi, reteta sanatatii din Orientul indepartat

Mancarea traditionala de milenii a Coreei, avand in prezent pana la cateva sute de variatiuni, Kimchi este totodata una dintre cele 5 cele mai sanatoase mancaruri din lume, dupa clasamentul realizat de presigioasa revista "Health Magazine".
Kimchi reprezinta insa mult mai mult decat atat, fiind un veritabil simbol, baza culturii gastronomice coreene. Similar cu Mc Donald's Hamburger University, in Coreea a fost infiintat un Institut de Studiu al Kimchi (in cadrul Universitatii din Pusan), pentru a urmari multiplele si incredibilele efecte ale sale asupra sanatatii.
Beneficiile acestui aliment sunt nenumarate:
  • regleaza digestia si sustine sanatatea intestinala, prin culturile bacteriene continute (intr-o cantitate chiar mai mare decat cele din iaurt)
  • trateaza si previne obezitatea. Coreea este recunoscuta ca avand o rata deosebit de redusa a obezitatii(3.5%, comparativ cu SUA, 34%)
  • este un aliment foarte sarac in calorii
  • accelereaza metabolismul
  • are deosebite proprietati nutritionale si antioxidante, datorita ingredientelor continute (in special chilli si usturoiul)
  • imbunatateste circulatia si nivelul colesterolului
  • efect energizant
  • foarte bogat in vitamine (in special vitaminele C, A, B si D), caroten, calciu si fier
  • importanta sursa de fibre si minerale
  • acidul lactic rezultatat din procesul de fermentatie, duce la crearea de bacterii specifice, numite lactobacili, ce s-au dovedit a avea un rol important in prevenirea infectiilor intestinale
  • incetineste procesul de imbatranire a pielii, prin stimularea formarii colagenului (demonstrat prin studii de specialitate, asupra unui numar important de subiecti)
  • blocheaza dezvoltarea celulelor canceroase
  • se poate pastra pe termen lung (pana la 6 luni), fara a necesita conditii speciale (este doar necesar ca temperatura sa nu scada sub 7 grade Celsius), fiind astfel o mancare deosebit de comoda si la indemana
  • si, nu in ultimul rand, face parte din categoria raw vegan, constituind o mancare cu inalte calitati nutritive, putandu-se adapta cu usurinta oricarui gust, prin posibilitatea de a varia ingredientele.

In cele ce urmeaza voi prezenta reteta de baza pentru Kimchi, urmand ca in postarile viitoare sa revin cu diverse variatiuni pe aceeasi tema, prin schimbarea listei ingredientelor si a aromelor folosite, pentru a acoperi o gama cat mai larga de preferinte.

Ingrediente:

  • 0.5 kg varza
  • 3 linguri sare
  • > 1 lingura de miere, dupa gust
  • 1 lingura usturoi pisat
  • 1 lingura ghimbir dat pe razatoare
  • 3 fire ceapa verde taiata marunt
  • > 1 lingura de chilli pepper (sau pasta de chilli), dupa gust
  • 1.5 litri apa.

Frunzele de varza se curata de cotoare, se presara foaie cu foaie cu sare (in total 2 linguri), se pun intr-un castron mare, si se adauga 1 litru de apa rece peste ele. Vasul se acopera cu o farfurie peste care se pune o greutate, pentru a ne asigura ca tot continutul este acoperit de lichid, si se lasa pana a doua zi.

In ziua urmatoare se spala bine fiecare frunza, pentru a nu pastra lichid sau sare pe ele, apoi se presara uniform cu urmatoarele ingrediente, cate o lingura din fiecare: sare, miere, usturoi, ghimbir, ceapa verde, chilli. Se pun toate intr-un borcan mare, se adauga o cana si jumatate de apa calduta, si se acopera gura acestuia cu o farfurie. Datorita procesului de fermentatie ce va urma, este recomandat ca borcanul sa nu fie inchis ermetic, cu capac, si sa avem grija sa nu fie foarte plin (sa lasam minimum 3 degete deasupra continutului, pentru a permite fermentatiei sa aiba loc, fara ca lichidul sa dea pe dinafara).

Dupa 2-3 zile Kimchi este gata si putem incepe sa-l consumam. Din acest moment va fi necesar sa fie depozitat intr-un loc racoros.

Sa avem insa in vedere ca Kimchi ajunge la maturitate din punct de vedere nutritional, abia dupa 2-3 saptamani de fermentatie, sub 7 grade Celsius, asa ca, pentru a beneficia de tot complexul sau de efecte, ideal ar fi sa ii permitem acest interval de timp pentru a-l consuma.

Un aliment miraculos, usor de preparat si pastrat, o veritabila sursa de sanatate si energie, il recomand cu caldura tuturor!

6 comentarii:

  1. Suna atat de bine, si sunt convinsa ca este extrem de sanatos. Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mie imi place la nebunie Kimchi, nici nu stiam ca e numai fermentat si nu tratat termic! Multumesc mult de tot pentru reteta, azi ma duc sa cumpar varza!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu nu inteleg ceva... varza se taie marunt dupa ce a stat in apa cu sare? ca in poza asa mi se pare; borcanul trebuie de la inceput pus in frigider sau dupa cele 2-3 zile de fermentatie? Mersi pentru raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  4. Azi am postat-o pe Facebook, multa lume nu stie de aceasta reteta superba.

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Adina-Ioana,
    In cele din urma am reusit si eu sa pregatesc reteta, maine e ziua cea mare, cand voi deschide borcanul si voi face proba (am mirosit si azi de dimineata in el si mai ca as fi gustat deja!!)...
    Mulumesc mult de reteta, eu am trait mereu cu impresia ca in mod normal kimchi e preparat cumva si termic si de aceea l-am evitat, cu mare regret, deoarece imi place tare mult, in ultimii ani, noroc cu tine ca m-ai luminat!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. pentru cei pasionati de bucataria coreeana, recomand sa incercati sa gatiti acasa:
    http://www.asianhomegourmet-online.ro/gama-de-produse/condimente-koreene-53.html
    tb incercat neaparat! :)

    RăspundețiȘtergere